Groep fantasy rollenspelers die betrokken zijn bij een Dungeons & Dragons sessie, met gedetailleerde karakterbladen en kleurrijke veelvlakkige dobbelstenen verspreid over een tafel, met een diverse cast van personages, waaronder een menselijke ridder, een schurk met een groene kap, een elf tovenaar en een wijze oude dwerg, allen diep verzonken in een strategische D&D-campagne.

Wat is Dungeons & Dragons?

Auteur: Wouter Vos | Geschreven: 08/03/2024

In dit artikel:

Wat is Dungeons & Dragons?

In het kort: Dungeons & Dragons, ofwel DnD of D&D, is een creatief tabletop rollenspel dat spelers door middel van improvisatie en verbeeldingskracht meeneemt op een epische reis door een fantasie wereld. Het woord tabletop, letterlijk vertaald als ‘tafelblad’ of ‘speeltafel’, verwijst in D&D naar het fysieke aspect van het spel. In tegenstelling tot wat sommigen nieuwkomers denken is D&D namelijk geen computer spel (al zou je kunnen zeggen dat Blaldur’s Gate de digitale versie van D&D is..). Spelers zitten net als bij een ouderwets bordspel rond een tafel en spelen het spel enkel met behulp van miniaturen, character sheets en dobbelstenen!

In D&D creëert elke speler aan de hand van een character sheet een personage met unieke vaardigheden, achtergronden en doelen. Tijdens het verhaal spelen spelers de rol van hun personages en beschrijven de intenties van hun acties. De spelleider, ook wel de Dungeon Master of DM genoemd, is verantwoordelijk voor het creëren en beheren van de spelwereld, het bedenken van uitdagingen en avonturen, en het reageren op de acties van de spelers. De Dungeon Master omschrijft waar de spelers zijn, wat de consequenties van hun acties zijn en speelt alle NPCs (non-player characters) die de spelers tegenkomen. De Dungeon Master is dus een soort scheidsrechter, verteller en tegenspeler in een!

Een centrale rol voor het bepalen van het spelverloop is weg gelegd voor de iconische twintigzijdige dobbelsteen: de d20. De ze dobbelsteen bepaalt het succes van kritieke acties van zowel de spelers als de DM. Denk hierbij aan het overtuigen van een soldaat van jouw onschuld of het raken van een vijand die je probeert te slaan met je zwaard of vuurbal. Hoge worpen betekenen succes! Lage worpen betekenen veelal komisch falen.

D&D draait om teamwork. Samen met je medespelers werk je aan het oplossen van puzzels, het verslaan van monsters en het voltooien van missies. Terwijl het avontuur vordert, ontwikkelt je personage zich en verwerf je nieuwe vaardigheden en eigenschappen. Dit maakt elke speelsessie uniek. Het echte geheim van Dungeons & Dragons is echter de onbegrensde verbeeldingskracht. Je kunt elke actie ondernemen en elk verhaal vertellen dat je maar kunt bedenken. Of je nu op zoek bent naar schatten in oude ruïnes, vrede probeert te stichten tussen rivaliserende facties of een draak wilt confronteren, alles is mogelijk.

Kortom, Dungeons & Dragons spelen is een meeslepende, fantasierijke ervaring waarin jij en je vrienden je eigen avonturen kunnen creëren en beleven. Krijg jij nu al zin om zelf te spelen, lees dan gauw verder!

De geschiedenis van D&D

De geschiedenis van D&D is net zo fascinerend en veelzijdig als het spel zelf. Het avontuur van D&D begon in 1974 toen Gary Gygax en Dave Arneson, twee gepassioneerde tabletop wargamers, besloten hun liefde voor middeleeuwse fantasy en hun interesse in wargaming te combineren. Zo creëerden ze in drie dunne boekjes van circa 40 pagina’s de allereerste editie van Dungeons & Dragons. De versie die nu ook wel bekend staat als “Original D&D” of “OD&D”. Dit was een revolutionaire stap die niet alleen de basis legde voor het genre van de tabletop role-playing games, maar ook een geheel nieuwe vorm van entertainment introduceerde waarin de verbeeldingskracht van de spelers centraal staat.

In de loop der jaren heeft D&D zich ontwikkeld door verschillende edities heen, elk met zijn eigen unieke regels en verbeteringen die het spel toegankelijker en aangenamer maakten voor een breder publiek. De tweede editie, bekend als Advanced Dungeons & Dragons, werd uitgebracht in 1989 en bracht een meer gestructureerde set regels en een diepere duik in de lore van de spelwereld.

De derde editie, gelanceerd in 2000, en de daaropvolgende 3.5 herziening, brachten grote veranderingen met zich mee, waaronder een nieuw d20-systeem dat de spelmechanismen stroomlijnde. Deze editie maakte het ook makkelijker voor spelers om hun personages aan te passen en te ontwikkelen, waardoor er een rijkere en meer gepersonaliseerde spelervaring mogelijk werd.

De vierde editie van D&D, uitgebracht in 2008, legde de nadruk op tactisch spel en teamwerk, met regels die gevechten dynamischer maakten. Hoewel deze editie gemengde reacties ontving, droeg het bij aan de ontwikkeling van D&D door het spel een nieuwe richting te geven. Sommigen spelers zweren bij deze versie en het biedt de basis voor een andere bekende tabletop game genaamd Pathfinder!

De meest recente editie, de vijfde, gelanceerd in 2014, is wellicht de meest succesvolle tot nu toe. Voor veel spelers is deze editie erin geslaagd de essentie van D&D te behouden terwijl het spel toegankelijker wordt gemaakt voor nieuwe spelers. Met een focus op eenvoud en flexibiliteit, combineert de vijfde editie het beste van zijn voorgangers, waardoor een spelervaring ontstaat die zowel nieuwkomers als doorgewinterde veteranen aanspreekt.

D&D heeft ook een onuitwisbare invloed gehad op popcultuur, met referenties in boeken, films, en tv-series. Het inspireerde talloze creatievelingen en verbeeldingskrachtige geesten om hun eigen werelden te bouwen. Het spel heeft zelfs bijgedragen aan de ontwikkeling van moderne videogames, met name in het RPG-genre. Het bekende Baldur’s Gate, draait volledig op D&D mechanics en won vorig jaar vele ‘Game of the Year’ prijzen!

Hoe kun je zelf beginnen met D&D spelen?

Beginnen met Dungeons & Dragons is heel gemakkelijk, alles wat je nodig hebt is de Player’s Handbook, de Starterkit en een gezonde dosis enthousiasme. Wil je echter eerst nog wat meer weten? Dat kan! We hebben een handige beginners gids geschreven waarin stapsgewijs wordt uitgelegd hoe jij kan beginnen met ‘D&Den’.

Dungeons & Dragons – 5th Edition Player’s Handbook

€35,99

Dungeons & Dragons Starter Set

€24,40

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *