Groep fantasy rollenspelers die betrokken zijn bij een Dungeons & Dragons sessie, met gedetailleerde karakterbladen en kleurrijke veelvlakkige dobbelstenen verspreid over een tafel, met een diverse cast van personages, waaronder een menselijke ridder, een schurk met een groene kap, een elf tovenaar en een wijze oude dwerg, allen diep verzonken in een strategische D&D-campagne.

Beginnen met D&D spelen

Auteur: Wouter Vos | Geschreven: 12/01/2024

In dit artikel:

Hoe begin je met Dungeons & Dragons spelen?

De populariteit van Dungeons & Dragons heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Denk aan series waarin DnD voorkomt zoals “Stranger Things” en “Community”, en natuurlijk de komische DnD-film die vorig jaar uitkwam. Het spel, dat ooit begon als een nichehobby voor fantasyliefhebbers, is nu een mainstream fenomeen dat je gemakkelijk thuis kunt spelen, of zelfs via videobellen met je vrienden. Ben je zelf ook nieuwsgierig geworden en wil je weten hoe je kunt beginnen met DnD spelen? Lees dan verder in onze handige gids die alles stap voor stap uitlegt!

Wat is Dungeons & Dragons?

Dungeons & Dragons, vaak afgekort als D&D of DnD, is een spel dat zijn oorsprong vindt in de jaren ’70. Het is een role-playing game waarin je in de huid kruipt van een denkbeeldig karakter en samenwerkt binnen een fantasierijke wereld. Het spel speelt zich af rond een tafel, met een groepsgrootte van 3 tot 6 speler in een sessie die 3 tot soms wel 6 uur kan duren. Stap 1 in het process is dan ook een groep van metgezellen vinden die het avontuur met jou willen aangaan. Vervolgens kiest of bedenkt elke speler in de groep (de party) zelf een personage en doorloopt de party een avontuur onder leiding van de Dungeon Master (vaak afgekort als DM of GM/Game Master), oftewel de spelleider. De Dungeon Master fungeert hierbij als de verteller en scheidsrechter van het spel waarin de spelers de uitkomst bepalen. Centraal hiervoor is dat het succes van kritieke acties van de spelers en de DM – denk aan het overtuigen van een soldaat van jouw onschuld of het slaan van een vijand – wordt bepaalt door het gooien van dobbelstenen. De twintigzijdige d20 is hierbij de belangrijkste en bekendste. Hoge worpen betekenen succes! Lage worpen betekenen veelal komisch falen.

Wat heb je nodig om DnD te spelen?

Een van de redenen voor de populariteit van Dungeons & Dragons is dat je als speler weinig nodig hebt om te beginnen. Het enige wat je echt nodig hebt, zijn de spelregels, een personage, dobbelstenen en een flinke dosis verbeelding. Gelukkig heeft Wizards of the Coast, de uitgever van Dungeons & Dragons, een gratis PDF beschikbaar gemaakt met daarin de basisregels omschreven. Hierin vind je alles wat je moet weten om een simpel personage te maken en het spel te spelen. Wizard of the Coast geeft ook Starter Sets uit, deze bevatten enkele premade characters, een setje dobbelstenen, een kopie van de basisregels en een simpel avontuur om te doorlopen. Wil je meteen dieper duiken? Dan kun je de Player’s Handbook kopen, een uitgebreid boek met alle info die je als beginnend speler maar kan wensen. Voor de dobbelstenen, die een belangrijk onderdeel zijn van het spel, kun je een standaardset aanschaffen. Als je enkel wilt spelen heb je ten slotte ook nog een Dungeon Master nodig, hierover later meer!

Dungeons & Dragons – 5th Edition Player’s Handbook

€35,99

Dungeons & Dragons Starter Set

€24,40

Hoe maak ik een personage/karakter voor DnD?

De starters PDF van Wizards of the Coast bevat enkele basis DnD rassen en klassen maar als je echt alle keuze wil hebben is het aanschaffen van de Player’s Handbook aangeraden. Hieraan staan namelijk alle mogelijke belangrijkste opties in detail beschreven. Een template voor het invullen van je character sheet is via deze link te downloaden.

Een personage, of karakter (character), in DnD bestaat uit een aantal essentiële keuzes. Eerst kies je het ras (race) van je personage. Bekende rassen zijn: dwergen, elven of mensen maar je hebt ook onbekendere opties zoals Tabaxi (kat-achtige mensen) of Aasimar (engel wezens). Na het kiezen van je ras, kies je jouw personages klasse (class), dit zou je kunnen vergelijken met het beroep van jouw personage in de DnD wereld en deze keuze bepaalt in grote mate wat jouw personage wel of niet kan. Bekende klassen zijn die van Wizard, Fighter of Ranger. Ten slotte kun je jouw personage nog op veel manieren tweaken en kleur geven. Een belangrijke manier om dit te doen is een achtergrond verhaal (background story) te schrijven waarin je uitlegt wat er in het leven van jouw personage is gebeurd voor het beginnen van het verhaal in de sessie. Met zoveel keuzes kun je jezelf makkelijk uren verliezen in het maken van een personage, wees gewaarschuwd! 😉

Klinkt dat een beetje overweldigend? Geen zorgen! Beginnende spelers kunnen ook een van de vele reeds-gemaakte personages (premade characters) kiezen en er bijvoorbeeld zelf nog een creatieve draai aangeven! Zie bijvoorbeeld deze website met personages. Bij het boeken van een StoryForgers sessie zorgen wij altijd dat er keuze is uit een leuke set personages!

Hoe word ik Dungeon Master?

Elke DnD-game heeft een Dungeon Master nodig, deze rol is echter wel wat complexer dan die van een gewone speler. Waar de speler enkel met zijn gecreëerde of gekozen personage naar de tafel hoeft te komen, moet de Dungeon Master het hele verhaal voorbereiden en de regels extra goed kennen. Hij is immers de scheidsrechter, verteller en tegenspeler van de spelers. De Dungeon Master omschrijft waar de spelers zijn, wat de consequenties van hun acties zijn en speelt alle NPCs (non-player characters) die de spelers tegenkomen. Omdat dit nogal veel kan zijn wordt het dan ook vaak voor beginnende spelers aangeraden om eerst als speler ervaring op te doen voordat je de rol van Dungeon Master op je neemt.

Als je eenmaal klaar denkt te zijn om de Dungeon Master te worden, zijn er verschillende bronnen beschikbaar. Wizards of the Coast heeft een uitgebreide gids beschikbaar (de Dungeon Master’s Guide), om je te helpen bij het leiden van het spel. Wij kunnen echter ook de onderstaande YouTube serie aanraden, waar de DMs van StoryForgers zelf ook veel aan hebben gehad. Klinkt het toch nog een beetje overweldigend? Lees dan gauw door!

Dungeons & Dragons – 5th Edition Dungeon Master’s Guide

€33,99

Dungeons & Dragons Dungeon Master’s Screen

€24,40

De voordelen van een professionele Dungeon Master

Nu je weet hoe je kunt beginnen met Dungeons & Dragons kun je ook overwegen om met een professionele Dungeon Master het spel te leren spelen. De professionele Dungeon Masters van StoryForgers zijn ervaren in het creëren van spannende verhalen en het begeleiden van nieuwe spelers bij het begrijpen van de regels en het ontwikkelen van hun personages. StoryForgers heeft speciale one-shot sessies ontwikkelt die een heel avontuur in een sessie van 4 uur doorlopen, deze zijn perfect voor beginners op een leuke manier kennis met het spel willen maken. Aan het begin van zo’n sessie spenderen wij de eerste 20 minuten aan het uitleggen van de basisregels, zo kunnen zelfs spelers met geen enkele ervaring meteen meedoen. Verder nemen wij alle benodigdheden mee voor een soepel spelverloop, denk aan een set character-sheets met leuke personages om uit te kiezen, miniatures en speelkaarten voor op tafel.

Kortom, het leren spelen van Dungeons & Dragons met een StoryForgers Dungeon Master opent de deur naar een wereld vol avontuur en verbeelding. Dus, verzamel je vrienden, gooi die dobbelstenen en laat het avontuur beginnen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *